Elke operator (onderneming, natuurlijke persoon, vereniging, …) die in België actief is in de voedselketen moet door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geregistreerd, erkend of toegelaten zijn vóór hij een activiteit uitoefent. Op basis van het risico, gelinkt aan de activiteit, is een erkenning, toelating of registratie vereist.
- Registratie: voor activiteiten met een laag risico voor de voedselveiligheid.
- Toelating: voor activiteiten met een middelhoog risico voor de voedselveiligheid.
- Erkenning: voor activiteiten met een hoog risico voor de voedselveiligheid.
Een activiteit in de voedselketen kan verband houden met de productie (of teelt/kweek), verwerking, verpakking, opslag en/of distributie van voedingsmiddelen. Op de website van het FAVV vind je een uitgebreide activiteitenlijst en gedetailleerde activiteitenfiches.
Voorwaarden
Aan een activiteit met een laag risico voor de voedselveiligheid (registratie) zijn geen specifieke voorwaarden verbonden.
Aan activiteiten met een middelhoog (toelating) of hoog (erkenning) risico kunnen een of meerdere inrichtings- en/of uitbatingsvoorwaarden verbonden zijn. Deze zijn afhankelijk van de aard van de activiteit.
Gedetailleerde informatie over deze voorwaarden per type activiteit zijn beschikbaar op de website van het FAVV.
Procedure
In de eerste plaats is het belangrijk om de hoofdactiviteit en eventuele nevenactiviteit(en) te bepalen die van toepassing zijn op je onderneming of vereniging. Dit doe je aan de hand van de activiteitenlijst en de activiteitenfiches op de website van het FAVV. Deze fiches bevatten onder meer de juiste activiteitencodes die je moet invullen in het aanvraagformulier.
Het aanvraagformulier is beschikbaar voor het melden van een activiteit die onderworpen is aan een registratie en voor het indienen van een aanvraag tot toelating of erkenning. Daarnaast kan je het formulier ook gebruiken om de stopzetting van activiteiten te melden of om de wijziging van administratieve gegevens te melden.
Het ingevulde aanvraagformulier moet je per brief, per fax of via elektronische weg overmaken aan de lokale controle-eenheid (LCE) van het gebied waar je vestiging gelegen is (contactgegevens van alle LCE’s). Na controle ontvang je een bewijs van registratie en/of toelating. Elke onderneming of vereniging kan zijn documenten ook steeds raadplegen via Foodweb.
Ondernemingen (ook ambulante handelaars) die rechtstreeks levensmiddelen verkopen of leveren aan de consument zijn wettelijk verplicht om de registratie of toelating van het FAVV op te hangen op een voor de consument zichtbare en toegankelijke plaats. Deze verplichting geldt niet voor verdeelautomaten.
Kostprijs
De aanvraagprocedure is gratis.
Zodra je onderneming geregistreerd is bij het FAVV, betaal je jaarlijks een heffing. Het bedrag van deze heffing wordt berekend op basis van jouw hoofdactiviteit. Er zijn geen bijkomende kosten voor eventuele nevenactiviteiten. Meer info over de heffingen.
Uitzonderingen
Bovenstaande is niet van toepassing op verenigingen of organisaties zonder winstgevend doel (waarbij de activiteit zelf weldegelijk winstgevend kan zijn) voor ten hoogste 5 activiteiten gedurende maximaal 10 dagen per jaar.
Regelgeving
- Koninklijk Besluit van 16.01.2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties door het FAVV.
- Ministerieel Besluit van 08.08.2008 tot vaststelling van de bijzondere modaliteiten voor een melding met het oog op registratie of een aanvraag voor toelating en/of erkenning bij het FAVV.
- Omzendbrief van 11.01.2013 betreffende de door het FAVV verleende erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties, met bijlage 1 (registratie, toelating, erkenning), bijlage 2 (erkenning) en bijlage 3 (toelating).