Budgetbeheer

Als u moeilijkheden hebt met het beheren van uw budget kunt u een beroep doen op het budgetbeheer van het Sociaal Huis Herselt.

Budgetbeheer gaat een stap verder dan budgetbegeleiding. Bij budgetbegeleiding houdt u uw budget zelf volledig in handen, bij budgetbeheer worden de inkomsten, uitgaven en betalingen van de cliënt beheerd door de maatschappelijk assistent en maakt deze samen met de cliënt een budgetplan op.

Procedure

  • Ga langs op het Sociaal Huis van Herselt. Daar zal een maatschappelijk assistent naar uw verhaal luisteren en nagaan of budgetbeheer een oplossing kan zijn voor u.
  • Is budgetbeheer iets voor u, dan zal de maatschappelijk assistent een inventaris opstellen van al uw inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Daarna wordt er een budgetbeheerrekening geopend op uw naam. Deze rekening kan u via PC-banking of via een app op de smartphone/tablet opvolgen.
  • Al uw inkomsten worden voortaan op deze rekening gestort. Uw maatschappelijk assistent beheert deze rekening en zal er uw kosten en eventuele schulden mee afbetalen.
  • U ontvangt een overeengekomen bedrag aan leefgeld op een afnamerekening voor uw dagelijkse uitgaven (eten, drinken, benzine,…). Het Sociaal Huis garandeert dat de cliënt een menswaardig bestaan kan leiden.
  • Er wordt onderhandeld met eventuele schuldeisers om tot een afbetalingsplan te komen en er wordt getracht om een reserve aan te leggen voor onvoorziene uitgaven.