Budgetbeheer

Als je moeilijkheden hebt met het beheren van jouw budget kan je een beroep doen op het budgetbeheer van het OCMW.

Budgetbeheer gaat een stap verder dan budgetbegeleiding. Bij budgetbegeleiding hou je je budget zelf volledig in handen, bij budgetbeheer worden de inkomsten, uitgaven en betalingen van de cliënt beheerd door de maatschappelijk assistent en maakt deze samen met de cliënt een budgetplan op.

Procedure

  • Ga langs op het OCMW. Daar zal een maatschappelijk assistent naar jouw verhaal luisteren en nagaan of budgetbeheer voor jouw een oplossing kan zijn.
  • Is budgetbeheer iets voor jouw, dan zal de maatschappelijk assistent een inventaris opstellen van al jouw inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Daarna wordt er een budgetbeheerrekening geopend op jouw naam. Deze rekening kan je via PC-banking of via een app op de smartphone/tablet opvolgen.
  • Al jouw inkomsten worden voortaan op deze rekening gestort. Jouw maatschappelijk assistent beheert deze rekening en zal er jouw kosten en eventuele schulden mee afbetalen.
  • Je ontvangt een overeengekomen bedrag aan leefgeld op een afnamerekening voor jouw dagelijkse uitgaven (eten, drinken, benzine, …). Het OCMW garandeert dat de cliënt een menswaardig bestaan kan leiden.
  • Er wordt onderhandeld met eventuele schuldeisers om tot een afbetalingsplan te komen en er wordt getracht om een reserve aan te leggen voor onvoorziene uitgaven.