Projecten verkeersveilige (school)omgevingen

Verkeersveilige gemeente

Samen met negen andere gemeenten uit de provincie Antwerpen is Herselt geselecteerd voor het project ‘Verkeersveilige Gemeente’. In totaal stelden 45 gemeenten zich voor dit project kandidaat. 16 gemeenten startten reeds in 2018. In 2019 werden na een grondige analyse van het aantal inschrijvingen en de ongevallencijfers nog 10 extra gemeenten geselecteerd voor deelname, waaronder dus Herselt.
Het project ‘Verkeersveilige Gemeente’ is een samenwerking tussen Ouders van Verongelukte Kinderen vzw (OVK), de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de Federale diensten van de Gouverneur en de provincie Antwerpen. Met de kennis van deze gespecialiseerde organisaties wil men de verkeersveiligheid in de provincie Antwerpen verbeteren en versterken en streven naar nul verkeersdoden in alle gemeenten van de provincie tegen 2030.
Concreet betekent dit dat Herselt een kosteloos ondersteunings- en begeleidingstraject mag volgen om verder te werken aan meer en betere verkeersveiligheid in de gemeente.

Verkeerskoffer met behendigheidsparcours

Dankzij de deelname van VBS De Bolster aan het 10op10-project van de provincie Antwerpen kon de gemeente met subsidies van het 10op10-project een verkeerskoffer met een behendigheidsparcours aankopen.
Het 10op10-project stimuleert basisscholen om in drie fasen te groeien naar een gedragen verkeers- en mobiliteitswerking.
De koffer kan ingezet worden om vaardigheden zoals stuurkunst en evenwicht te oefenen. Elke oefening simuleert een verkeerssituatie waarmee een fietser dagelijks wordt geconfronteerd. Op die manier leren de leerlingen zich zelfstandig en veilig te verplaatsen.
Elke school van Herselt kan de verkeerskoffer met parcours gratis ontlenen en gebruiken.

Bike2school

Bike2school is een fietspromotiecampagne. Het wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. 83 lagere scholen nemen deel vanaf schooljaar 2021-2022.
Via het project zullen lagere schoolkinderen gestimuleerd worden om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren. Met de verzamelde (p)munten kunnen de leerlingen bij lokale handelaars en/of op de lokale kermis een beloning kopen.
IOK coördineert het project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel. Voor dit project ontvangen de projectpartners 300.000 euro subsidies van EFRO GTI Kempen, 70.000 euro via de provincie en 10.000 euro via de provinciale 10op10 subsidies.