Wees muggen een steek voor
De tijgermug kan voor erg veel overlast zorgen, vooral omdat ze overdag actief is en agressief steekt. Met veel tijgermuggen in de buurt is rustig genieten van je tuin of terras moeilijk. Daarnaast kan deze mug ziekten overdragen op mensen. De tijgermug heeft zich de afgelopen jaren steeds verder verspreid, ook naar Europese landen. De kans dat deze mug in België mensen ziek maakt, is momenteel nog klein. Met eenvoudige maatregelen kunnen we samen de opkomst van de tijgermug vertragen en beperken en zo ongestoord blijven genieten van een mooie zomerdag.
Wat kan je doen tegen de tijgermug?
Verwijder mogelijke broedplaatsen
Muggen hebben water nodig om hun eitjes en larven te laten groeien. Controleer daarom elke week je tuin of terras op stilstaand water, haal het weg of ververs het.
- Giet stilstaand water weg, bijvoorbeeld uit emmers, gieters of schotels onder bloempotten.
- Trek een plastic zeil goed strak, zodat er geen water op blijft staan.
- Controleer dakgoten en afvoergoten zodat bladeren of vuil zich niet ophopen en het water goed kan wegstromen.
- Ververs drinkbakken voor dieren en vogelbadjes minstens één keer per week.
- Zorg dat regentonnen, putten en kuipen goed afgesloten zijn met muggengaas of een deksel.
Zorg voor biodiversiteit
Andere insecten en kleine dieren zoals libellen, kikkers en vogels lusten graag muggen. Maak je tuin gastvrij voor deze natuurlijke vijanden. Zo ondersteun je niet alleen de biodiversiteit, maar help je ook muggen bestrijden op een natuurlijke manier. Creëer schuilplaatsen of een wilder stukje natuur en maak het muggen zo een stuk moeilijker.
Zie je een tijgermug? Meld het!
Zie je een tijgermug? Maak er een foto van en meld het meteen via www.muggensurveillance.be. Jouw melding helpt om snel actie te ondernemen.
Een tijgermug herken je door:
- Een zwart-wit gestreept patroon
- Is ongeveer half zo groot als een gewone huismug
- Vijf witte strepen op de achterpoten, met witte uiteinden
- Agressief gedrag en steekt overdag
Zijn er in je omgeving tijgermuggen gesignaleerd? Zorg dat je niet per ongeluk helpt om ze te verspreiden. Tijgermuggen vliegen zelf niet ver, maar kunnen ongemerkt meeliften in je auto. Controleer daarom of er geen mug in je auto is binnengedrongen.
Ga je op reis?
Voor je vertrekt, informeer jezelf dan goed
Informeer je vooraf over mogelijke muggenoverdraagbare gezondheidsrisico’s op je bestemming, zoals de ziekten dengue, zika en chikungunya. Deze komen in verschillende delen van de wereld voor, ze duiken ook meer en meer in Europa op. Kijk op wanda.be, een website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, voor actuele informatie over deze gezondheidsrisico’s op jouw bestemming.
Welke voorzorgen neem je?
Als je op reis gaat naar een regio waar ziekten als dengue, chikungunya of zika voorkomen, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Bescherming tegen muggenbeten verkleint het risico op besmetting.
- Hou er rekening mee dat de tijgermug overdag steekt.
- Gebruik een insectenwerend middel.
- Draag geschikte kleding: bescherm je huid met lange mouwen en lange broeken van lichtgekleurde, wijde stoffen. Muggen kunnen door strak zittende stoffen heen steken, zelfs door jeans. Lichte kleuren helpen bovendien om muggen op afstand te houden.
- Gebruik muggennetten: ook al steken tijgermuggen overdag, muggennetten kunnen helpen om muggen op afstand te houden, zowel binnen als buiten. Slaap onder een al dan niet geïmpregneerd net, zeker in gebieden met veel muggen. Deze muggennetten beschermen ook tegen muggen die ’s avonds actief zijn en andere ziekten kunnen overdragen (vb. malaria door de Anopheles mug).
- Controleer of er vaccinaties nodig zijn: Voor bepaalde doelgroepen en risicogebieden is vaccinatie nodig voor ziekten die door muggen worden overgedragen.
Wees alert voor symptomen na je thuiskomst
Ben je terug van vakantie? Let dan zeker de eerste twee weken op voor symptomen zoals:
- Plotse koorts
- Pijn aan gewrichten of spieren
- Huiduitslag
Voel je je ziek? Ga naar je huisarts en vertel duidelijk waar je op reis bent geweest.
Ziekten die door muggen worden overgedragen zoals dengue, chikungunya of zika, verspreiden zich wanneer een mug eerst een geïnfecteerde persoon steekt en het virus vervolgens via een volgende steek op iemand anders overdraagt. Zo kan het virus ook in Vlaanderen verspreiden.
Geef geen lift
Heb je tijgermuggen opgemerkt tijdens je reis? Wees dan extra voorzichtig met wat je meeneemt naar huis. Vooral als je met de wagen of camper naar Zuid-Europa reist. Tijgermuggen kunnen ongemerkt meereizen in je auto, caravan, bagage of bloempotten. Controleer daarom voor vertrek je voertuig en bagage grondig. Maak je spullen droog en borstel ze grondig schoon voordat je terugreist. Zo voorkom je dat tijgermuggen meereizen en zich in je omgeving verspreiden.
Meer info?
Lees meer over tijgermuggen op www.steekmuggen.be.
Steekmuggen.be is een campagne van het Departement Zorg, in samenwerking met Gezondheidsmakers, Agentschap Natuur en Bos, Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde.