Wandelen met Willem Elsschot

Willem Elsschot heeft altijd een band gehad met Blauberg. Als klein manneke bracht hij er zijn vakanties door en op latere leeftijd bleef hij met zijn vrouw en kinderen regelmatig langskomen bij zijn familie en vrienden.
Elsschot gebruikte zijn eigen leven als inspiratie voor zijn literaire werk. Het is dan ook logisch dat er verschillende linken zijn met Blauberg, met als belangrijkste zijn roman 'De Verlossing' die gebaseerd is op zijn belevenissen in Blauberg en op de verhalen van de Blaubergenaars.

Om je te laten genieten van Willem Elsschot, bieden we je 2 wandelingen aan:

 1. Op stap met Willem Elsschot (5,5 km)
  We starten aan de kerk van Blauberg en wandelen via de knooppunten richting Provinciaal Groendomein Hertberg. Onderweg passeer je 15 infoborden die je een inkijk geven in het leven en werk van Willem Elsschot.
  De wandeling is opgebouwd uit verschillende onderdelen. We bieden bijkomende informatie aan via een infobrochure of via de ErfgoedApp van Faro. We adviseren je om één van onderstaande werkwijzen te volgen:

  a) Infoborden + ErfgoedApp
  Via de ErfgoedApp heb je toegang tot extra achtergrondinformatie en audiofragmenten die ingesproken werden door Michaël Pas.

  b) Infoborden + infobrochure
  Via de infobrochure heb je toegang tot extra achtergrondinformatie, gelijkaardig aan de informatie in de ErfgoedApp.

 2. Stiltewandeling (6,7 km)
  Vertrekkende aan herberg Mie Maan ontdek je de natuur en rust van het Helschot, het bos waar Elsschot graag ging wandelen en waar hij zijn inspiratie haalde voor zijn schrijversnaam.
  Op deze wandeling heb je via de ErfgoedApp de mogelijkheid om te luisteren naar 3 van Elsschot lievelingsgedichten, ingesproken door Martine Tanghe.

  Opgelet: voor de Stiltewandeling: bij regenweer bestaat de kans dat de paden slecht tot niet toegankelijk zijn.

De infobrochure met alle informatie kan je onderaan downloaden of afhalen bij de dienst toerisme.
In de infobrochure staat meer uitleg over het gebruik van de ErfgoedApp.


PODCAST: Voor haar eindwerk heeft Ellen Tavernier Blaubergenaar en Elsschotkenner Theo Aerts geïnterviewd. De podcast kan je onderaan terugvinden.