Bladafval en bladkorven

Bladeren zijn geen afval en kan je gewoon laten liggen! Ze beschermen de grond tegen droogte en vorst, verschillende dieren zullen er tijdens de wintermaanden dankbaar gebruik van maken en ze zorgen voor gratis mest en humus waar planten dankbaar gebruik van maken. 

Blaadjes maken je gazon dus niet kapot, te veel blaadjes wel. Hark ze oftewel weg en leg ze onder je boom of in je moestuin. Er over rijden met de grasmachine is ook een optie. Zo versnipper je ze en hoef je je gazon niet meer te bemesten als je dat van plan was. Veeg de blaadjes wel best van verharde oppervlakten om gladde plekken te voorkomen.

Bladkorven

De gemeentelijke groendienst plaatst jaarlijks bladkorven in een aantal straten met grote laanbomen en veel bladerafval. Straten met kleinere en halfgrote laanbomen of een plaats met één geïsoleerde boom komen niet in aanmerking. Alle bewoners van de straat kunnen de bladeren afkomstig van de bomen op openbaar domein hierin verzamelen, de bladkorf staat dus ten dienste van heel de straat en niet specifiek per woning.

Wanneer er ander groenafval in een bladkorf wordt gedeponeerd dan de bladeren van de laanbomen, dan wordt deze bladkorf meteen verwijderd. Zelfgemaakte bladkorven worden niet geledigd.