Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is sinds enkele jaren ook in Europa actief. Deze wespachtige is in hoog tempo Europa aan het koloniseren waaronder ook Vlaanderen. En dat heeft zeer grote gevolgen. Deze soort staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten. Vooral voor onze honingbijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 centimeter groot. Zij is vooral zwart van kleur en de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Verwar de Aziatische hoornaar niet met de niet-schadelijke Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur en heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Al vanaf het voorjaar het nest spotten
De Aziatische hoornaar wordt best zo vroeg mogelijk in het voorjaar bestreden, want dan zijn hun nesten nog klein. Hoornaars maken steeds nieuwe nesten op beschutte plaatsen zoals in schuren, tuinhuisjes, struiken en hagen maar ook onder afdaken en luifels. Deze voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meters hoogte.

Hoe herken je een nest van Aziatische hoornaars?
Het voorjaarsnest heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt al na enkele weken zo groot als een meloen. Aan het begin van de zomer kan zo’n nest de grootte hebben van een lichtbruine volleybal. Dan beginnen ze in de zomer aan een tweede en definitief nest en dat kan wel tot 1 meter groot worden. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.

Meld je waarneming op Vespawatch.be
Vespa-Watch is het Vlaams meldpunt voor nesten van Aziatische hoornaars. Heb je een nest of individuele hoornaar gezien? Meld dit dan op Vespawatch. Op die manier kunnen zoveel mogelijk nesten opgespoord en verdelgd worden.

Verdelging door de brandweer
Een verdelging van een nest vraag je aan via de website van Brandweer zone Kempen. Zij komen controleren of het effectief over deze invasieve exoot gaat en doen een verdelging indien nodig. Gaat het om de Aziatische hoornaar, dan is de verdelging gratis. Gaat het over de Europese hoornaar of gewone wespen, dan is de verdelging betalend. Bij de Europese hoornaar of gewone wespen is enkel een verdelging nodig als er hinder is van het nest. Dit zijn immers nuttige insecten. 

Opgelet: een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest.