Zwerfkatten

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. (Ver)wilde(rde) katten kunnen een bron van overlast zijn, hoewel ze natuurlijk ook een hoop muizen, ratten en ander ongedierte verdelgen.

Wist je dat 1 kattenpaartje jaarlijks 8 kittens kan voortbrengen? Dit geeft na 3 jaar al een kroost van 200 kittens, die samen met hun ouders 125 paartjes vormen!

Om de hinder van opengekrabde vuilniszakken, de geur door sproeien, uitwerpselen in tuinen en het geluid tijdens de bronsttijd te verminderen, werd een sterilisatieproject opgestart. Dit project draagt bij tot het onder controle houden van het aantal zwerfkatten.

Werkwijze:

  1. Reserveer vooraf bij de milieudienst een diervriendelijke vangkooi tegen een waarborg van 40 euro. Deze kooi kan je gedurende max. 3 weken gebruiken om de zwerfkatten te vangen en naar de aangeduide dierenarts af te voeren voor behandeling. Een gevangen dier laat je nooit langer dan 12 uur in de kooi achter. Zowel het vangen als het behandelen kan enkel plaatvinden op weekdagen. 
  2. Controleer eerst of het gevangen dier niet reeds werd behandeld. Behandelde dieren krijgen een knip in het oor zodat ze herkenbaar zijn. Een reeds behandeld dier of een huiskat laat je onmiddellijk terug vrij. Kan je niet bij de dierenarts terecht, laat de zwerfkat dan terug vrij en neem contact op met de milieudienst.
  3. Je brengt de zwerfkat in de ontleende vangkooi, na telefonische afspraak, naar de toegewezen dierenarts om gesteriliseerd, gecastreerd of indien noodzakelijk geëuthanaseerd te worden. Het toelatingsformulier dat je hebt ontvangen bij het ontlenen van de vangkooi neem je mee naar de dierenarts. Zonder deze toelating kan de dierenarts het dier niet behandelen!
  4. De dierenarts behandelt het dier en knipt een driehoek(je) uit de bovenrand van de oorschelp om de behandelde zwerfkatten herkenbaar te maken.
  5. Na de behandeling neemt de dierenarts met jou contact op om de zwerfkat op te halen.
  6. Laat de zwerfkat terug vrij op de plaats van vangst.
  7. Breng de vangkooi samen met het ingevulde en ondertekende toelatingsformulier na afspraak en binnen de afgesproken termijn binnen bij de milieudienst.
    Zonder het ingevulde toelatingsformulier kan de waarborg niet worden terugbetaald!

Handige info