Water besparen en gebruik van regenwater: Laat wat over voor later 

Problemen met water
Onder natuurlijke omstandigheden sijpelt regenwater door de bodem naar het grondwater. De grond houdt als een grote spons het water een tijd lang vast vooraleer het regenwater terecht­komt in het grondwater. Via het grondwater en door afspoeling komt het regenwater uiteindelijk ook terecht in waterlopen en waterpartijen.

Waterellende
Door de toenemende bebouwing en verharding wordt de bodem steeds minder doorlaatbaar voor water. Bovendien komt dit regenwater meestal terecht in de openbare riolen. Hierdoor kan het regenwater niet meer naar het grondwater doorsijpelen. Het wordt versneld afgevoerd naar beekjes en rivieren. Daar kan het waterpeil dan zeer snel stijgen. Waterellende en over­stromingen zijn het gevolg. 
 
Regenwaterputten helpen waterellende te voorkomen
Daarom heeft het geen zin om nog meer en nog grotere riolen aan te leggen. Hierdoor zou de waterellende op andere plaatsen enkel verergeren. Het regenwater moet in tegendeel zo veel mogelijk ter plekke in de grond sijpelen of in regenwaterputten opgevangen worden. Als dit regenwater vervolgens gebruikt wordt, raakt de regenwaterput geleidelijk aan leeg. Bij de volgende bui kan hij dan weer regenwater opvangen. Dit regenwater belast de riolen niet en draagt niet bij tot wateroverlast. Het wordt immers pas na gebruik en geleidelijk afgevoerd.
 
Drinkwater is te kostbaar voor de WC 
Door regenwater te gebruiken, kan u bovendien besparen op drinkwater. 
Wist u dat een gezin van 2 personen dat hemelwater gebruikt voor de toiletten, wasmachine, tuin en schoonmaak jaarlijks gemiddeld 40.150 liter drinkwater bespaart? Bijna 60% van het drinkwater wordt gebruikt voor de WC, de wasmachine, voor de tuin en voor de schoonmaak. Hiervoor is drinkwater veel te kostbaar. Met de winning, zuivering, opslag, distributie en kwaliteitscontrole van water zijn grote kosten gemoeid. Ons kraantjeswater is hierdoor daadwerkelijk drinkbaar, het is zuiver en vrij van ziektekiemen.

Wil u drinkwater besparen? Bent u op zoek naar praktische informatie over hoe u het best omspringt met hemel- en afvalwater in en rond de woning?De VMM-brochure “Waterwegwijzer” geeft u heel veel nuttige en praktische info. De ondersteunende website geeft de meest recente info. 

Regenwaterputten helpen om drinkwater te besparen
Door regenwater te gebruiken voor de WC, de was, de tuin en de schoonmaak kan u tot ongeveer de helft besparen op het drinkwaterverbruik. Enkel voor de consumptie, het bereiden van voedsel en voor lichamelijke hygiëne is drink­water noodzakelijk. Het doorspoelen van een WC vereist geen water van drinkwaterkwaliteit. Uw was wordt ook proper met regenwater. De VMM-brochure “Een watervriendelijk huishouden” staat boordevol concrete en praktische tips om water te besparen, hemelwater ten volle te benutten en het resterende hemelwater te laten infiltreren. Naast minder water verbruiken is het ook belangrijk het water minder te vervuilen. Zo komen ook bv. alternatieven voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en watervriendelijk wassen en schoonmaken aan bod.

Subsidies
Wie in zijn bestaande woning investeert met de aanleg van een installatie voor het opvangen en gebruiken van regenwater, kan hiertoe subsidies verkrijgen.

milieudienst@herselt.be

Annika Gijsemans
T 014/53 90 44

Isabelle Dylst
T 014/53 90 44

openbare.werken@herselt.be

Marc Van den Bruel
T 014/53 90 33

Els Brems
T 014/53 90 31

Peggy Justens
T 014/53 90 34

F 014/53 90 40