Volgende bezienswaardigheden zijn een bezoek meer dan waard 

Oorlogsmuseum

Raf en Cindy Vangenechten –Verstraeten verzamelen reeds vele jaren allerhande materialen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Hun grote interesse en verzamelwoede heeft ertoe geleid dat ze een knappe verzameling bezitten van vooral geallieerde voorwerpen (waaronder enige zeer zeldzame stukken, maar ook tevens een knappe verzameling voorwerpen en kledingstukken afkomstig uit concentratiekampen). Sinds 2006 hebben ze ook voertuigen aan hun collectie toegevoegd; vandaag de dag bestaat hun wagenpark uit 15 voertuigen en 2 artilleriestukken. Anno 2010 besloten ze om deze collectie permanent tentoon te stellen en daarom hebben ze een museum ingericht.

www.alliedforcesmuseum.be

Wijndomein en landgoed "Ten Kapittelberg"

De heuvelkam van Diest tot Aarschot is niet alleen de historische scheidingslijn tussen het land van "Aerschot" en het Markiezaat "Westerloo", maar is eveneens de geografische overgang tussen Kempen en Hageland. De zuiderflanken van deze heuvelrug vormden eeuwen geleden onze Vlaamse Wijngaardgordel. Een typisch voorbeeld hiervan is zeker de Kapittelberg te Herselt. Amper 6 kilometer van de abdij van Averbode en 7 kilometer van de abdij van Tongerlo leverde deze wijnheuvel "Aen het Kapittel" in de 15de en 16de eeuw de miswijn voor de abdijen en de notabelen. De naam zelf "Aen het Kapittel" laat een historische verbondenheid met beide abdijen vermoeden. De Kapittelberg (32 meter hoog) is ten noorden en ten oosten door een woudgordel afgeschermd. De zuiderflank, beplant met 14 000 wijnranken, deint uit in een groene vallei, waar de natuur nog echt is en waar het landschap tot stilte dwingt. Dit Zuid-Kempens tafereel kan er 300 jaar geleden niet veel anders hebben uitgezien.

www.kapittelberg.be


Hoeve De Ploeg

 Hoeve De Ploeg is in de eerste plaats een familiebedrijf. B(r)oer Ronny en zijn vier zussen zijn de drijvende krachten achter het melkveebedrijf. Samen met hun gezinnen leiden ze het dagelijks bestuur in goede banen. Ze worden hierin gesteund door hun moeder, Marie, die samen met haar man het bedrijf opstartte in 1986.

Op de boerderij leven ongeveer 100 koeien die dagelijks verzorgd en gemolken worden. Met de melk produceert men op ambachtelijke wijze zuivelproducten. Deze worden op hun beurt aan de man gebracht in het aanpalende winkeltje.

Naast oog voor hygiëne en smaak gaat er veel van de aandacht naar het gezondheidsaspect van de zuivelproducten: probiotische melkdranken helpen de weerstand tegen ziekten verhogen , terwijl de grasklaverrijke rantsoenen zorgen voor meer omega3-vetzuren in de melk.

Hoeve De Ploeg is een open bedrijf waar iedereen welkom is. Daarom bieden we, tegen een eerlijke prijs, groepsrondleidingen aan. Een ideale manier om kennis te maken met melkverwerking in al zijn facetten.

Hierbij vindt u een korte voorstelling van onze aanbiedingen met bijhorende prijzen.

Groepsbezoeken

Formule

Prijs per persoon

Minimum aantal personen

Rondleiding in het melkverwerkingsbedrijf en een ijsje

€ 3,00

12

Rondleiding in het melkverwerkingsbedrijf, een ijsje, koffie en kaas

€ 5,00

22

Rondleiding in het melkverwerkingsbedrijf, een ijsje, koffie en een broodmaaltijd met kaas

€ 9,00

20

Voor meer informatie en/of reservatie kan u steeds terecht in het bedrijf, via mail of telefoon

Tel: 014/54 10 97 - Email: de.ploeg1@telenet.be  www.hoevedeploeg.be

Diestsebaan 73 te Herselt.

Koffiebranderij "Van Goeden Huize"

Een koffiebranderij waar de koffie dagelijks op traditionele manier vers gebrand wordt.

www.vangoedenhuize.be

Natuurdomein "Hertberg"

Hertberg maakt deel uit van de voormalige de Merodebossen. Een eindeloos gebied van bos en natuur in een aantrekkelijke regio waar drie provincies elkaar raken. Geografisch is Hertberg gelegen op de overgang van Kempen en Hageland, wat het domein extra troeven biedt. We treffen er enkele ‘bergen’ aan, getuigenheuvels (of ijzerzandsteenheuvels) uit een ver verleden toen de Diestiaanzee tot in deze contreien reikte. In tegenstelling tot de zandige Kempen die tot enkele decennia terug meestal waren begroeid met grote oppervlakten heide, kan op de oudste beschikbare geografische kaart (de Ferrariskaart uit 1775) vastgesteld worden dat Hertberg toen reeds volledig bebost was, vooral met naaldhout. Uniek in Vlaanderen is het feit dat het domein sinds die tijd ononderbroken bebost is geweest. Tot de tweede helft van de twintigste eeuw waren deze naaldbossen economisch belangrijk als stuthout voor de steenkoolmijnen.

www.hertberg.be

Paardenboerderij "de poedertoren"

Als u even helemaal tot rust wilt komen, op vakantie wil, of meer wil leren over natuurlijk paardrijden, dan bent u bij de Poedertoren aan het juiste adres! De Poedertoren is een uniek paardencentrum, waar respect voor mens én paard het belangrijkst zijn. De Poedertoren ligt midden in het schitterende natuurgebied de Merode. Voel de spanning van u af glijden terwijl u te paard dit gebied van 1.500 hectare bossen en heide ontdekt. Prille beginners, ervaren ruiters, met een paard van ons of met een eigen paard: iedereen is welkom.

www.depoedertoren.be

Beleefboerderij "De vliertuin"

Beleefboerderij 'De Vliertuin' bevindt zich tussen Aarschot en Westerlo op de grens van het Hageland en de Kempen, daar waar de natuur nog volop aanwezig is. In de weide rond de boerderij kan u enkele kindvriendelijke ezels of schapen tegen het lijf lopen. Indien één van de schapen zijn eigen weg wil gaan, staat de border collie 'Java' steeds paraat. De 6 ezels zullen zeker een glimlach op uw gezicht toveren... Ze zijn nu eenmaal charmant, lief en sociaal.

www.devliertuin.be

Educatieve kleuterboerderij "Het Ollemanshoekje"

Een dagje op de boerderij is héél leuk. Het is voor kinderen belangrijk om in contact te komen met dieren op een ongedwongen en prettige manier. Voor sommige kinderen duurt het iets langer dan voor anderen vooraleer ze contact leggen met de dieren. Maar naarmate ze een tijdje op de boerderij zijn, valt hun angst wel weg. Dat is dan voor sommigen een grote stap. Doch de kinderen die hier op bezoek komen leren ook iets. Het concept is speels opgevat zodat de kinderen die het meeste spelen, het meeste leren. Het diploma van het landbouwleerpad is dan ook een unicum voor de kinderen. Toch hebben jonge kinderen nog heel veel behoefte hebben aan spelen. Daar is rekening mee gehouden en dat kan; op de speelberg buiten, in de binnenspeelschuur binnen, op de klimtuigen buiten, in de zandbak, op de speelzolder van de drie biggetjes, met de gocarts,... voor elk wat wils onder toezicht van de leerkrachten en/of begeleiders. Omdat er zowel speelruimte buiten als binnen voorzien is, is het Belgische weer niet altijd een spelbreker en kunnen de kinderen zich toch nog goed amuseren.

www.hetollemanshoekje.be

Wijnhoeve Wintralog

Een boerderij die omgetoverd is in een echte wijnhoeve, waar alles rondom wijn mogelijk is: degustaties, feestjes in intieme kring of met groep, arrangementen met ballonvaarten, vergaderingen en seminaries, incentives voor bedrijven, cursussen, wijntrips, diverse arrangementen omtrent wijn enzovoort.

www.wintralog.be

sport@herselt.be
toerisme@herselt.be

Gert Aertgeerts
T 014/53 90 51
T 0477/40 29 79

Evy Mens
T 014/53 90 53
T 0474/61 60 97

Miekatrien Hondequin
T 014/53 90 55
T 0479/54 63 31