Wil je gegiste en/of sterke dranken verkopen? Dan moet je over een handelaarsvergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken beschikken.
Het verstrekken van alcoholhoudende dranken is in bepaalde gevallen onderworpen aan een voorafgaande vergunning.
Een ‘drankvergunning’ verwijst naar een gemeentelijke toelating voor het verstrekken van gegiste en/of sterke dranken voor verbruik ter plaatse:
- in vaste drankgelegenheden (de horeca: café, restaurant, hotel, cafetaria, frituur, tearoom, …)
- in reizende drankgelegenheden (bv. drankenstandje)
- in occasionele drankgelegenheden (gelegenheidsevenementen en fuiven)
- pop-up horeca
- bij openbare manifestaties
We verduidelijken graag vooraf de begrippen "gegiste dranken" en "sterke dranken"
- Gegiste dranken:
- bier, mousserende en niet-mousserende wijn, andere niet-mousserende producten, andere mousserende gegiste dranken en tussenproducten
- Voorbeelden: zie de handige voorbeeldenlijst van Fuifpunt
- Sterke dranken:
- gedistilleerde / gestookte dranken die meer dan 1,2 vol % gedistilleerde alcohol bevatten, met inbegrip van mixdranken met gedistilleerde drank (alcoholpops, cocktails, ...)
- alle dranken, ook niet-gedistilleerde, met een alcoholpercentage van meer dan 22 vol %
- voorbeelden: zie de handige voorbeeldenlijst van Fuifpunt
Tot slot toch nog even vermelden dat er ook regels zijn voor het schenken van alcoholhoudende dranken aan jongeren!