Uitnodiging risicopatiënten

Sommige mensen lopen vanwege hun medische achtergrond meer risico om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. In de vaccinatiestrategie komen deze risicopatiënten onmiddellijk na de 65-plussers aan de beurt voor hun coronavaccinatie.  

Vanaf 8 april krijgen ook risicopatiënten hun uitnodiging zodat de eerste vaccinaties van deze groep naar alle waarschijnlijkheid vanaf eind april kunnen gebeuren. Zo’n 700.000 Vlamingen krijgen in deze fase een uitnodiging. 

De selectie van de risicopatiënten gebeurt door zowel de ziekenfondsen als de huisartsen.

Er is een lijst met aandoeningen tot stand gekomen op basis van een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Dat advies is gebaseerd op Belgische en internationale studies. Die studies bekeken welke personen met onderliggende aandoeningen een verhoogde kans hebben op een ziekenhuisopname of overlijden als ze met COVID-19 besmet worden. Sommige aandoeningen die weerhouden zijn, moeten ook in een bepaalde graad aanwezig zijn.

Vanaf 8 april 2021 kan iedereen op www.myhealthviewer.be zelf nakijken of hij of zij op de lijst van risicopatiënten staat.