Ik knal zonder vuurwerk, ook dit jaar!

Gepubliceerd op dinsdag 14 dec. 2021 om 11.51uur
🥂 Het eindejaar inzetten?🥂
Knal zonder vuurwerk! Zo bezorg je iedereen een feestelijke nacht. 🐶🥳
Wanneer je denkt aan eindejaar, denk je meteen ook aan gezellige feesten. Het afsteken van vuurwerk kan echter roet in het eten gooien. Denk maar aan de stress voor dieren, overlast voor de buren en het risico op lichamelijke letsels.
Ook tijdens de feestdagen houden we het in Herselt graag veilig. Het is overal verboden om om het even welk vuurwerk af te steken of om voetzoekers, knal- en rookbussen, thunderflashes en dergelijke te laten ontploffen. En dit zowel op privédomein als in de openbare ruimte.
#Ikknalzondervuurwerk is een preventiecampagne van de brandweer die wil wijzen op de gevaren van zelf vuurwerk afsteken. Vuurwerk is in Vlaanderen ook verboden sinds 26 april 2019. Elk jaar vallen er meer dan 100 slachtoffers door het afsteken van vuurwerk. Volgens cijfers van de Stichting Brandwonden is 92% van die slachtoffers een man. 64% van de verwondingen is ernstig, gaande van brandwonden over oogletsels, gehoorschade tot zelfs open wonden. De schade voor het milieu én voor dieren is ook aanzienlijk: stress veroorzaakt ook bij dieren hartfalen. Opgeschrikte dieren kunnen weglopen en zo schade veroorzaken. Vuurwerk afsteken zorgt voor erg hoge concentraties fijnstof die ademhalingsproblemen bij mensen met gevoelige longen kunnen veroorzaken.
Ontdek 6 goede redenen om het niet te doen op de website www.ikknalzondervuurwerk.be
Daarnaast kan je de campagne ook volgen op www.facebook.com/ikknalzondervuurwerk

Video