Herinrichting Herseltsesteenweg (N19) in Aarschot

Woensdag 21 september starten de werken aan de Herseltsesteenweg opnieuw. Na enkele maanden van voorbereidende werken door de nutsmaatschappijen beginnen nu de riolerings- en wegenwerken. Tot het einde van de werken, vermoedelijk tegen het bouwverlof van 2023, wordt de Herseltsesteenweg, tussen de Kerkstraat (Ourodenberg) en de grens met provincie Antwerpen, opnieuw volledig afgesloten voor doorgaand verkeer.

Er worden verschillende omleidingen ingesteld voor fietsers, auto- en vrachtverkeer.

​​​​​​Omleiding voor fietsers

  • Het is voor doorgaand fietsverkeer niet toegestaan om door de werfzone te fietsen. 
  • Fietsverkeer rijdt om via de Kerkstraat, de fietssnelweg Aarschot-Herentals en de Madestraat, in beide richtingen.
  • Schoolgaande jeugd die naar de Vrije Basisschool Ourodenberg of richting De Hoogvlieger fietst, kan dat vanuit de Oude Mechelsebaan via de Gijmelstraat en de Lindekensstraat.
    Zie plannetje omleiding voor fietsers in bijlage.

Omleiding voor auto- en vrachtverkeer

  • De Herseltsesteenweg is volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Omwonenden of handelszaken (ook klanten en leveranciers) in de werfzone zijn plaatselijk verkeer.
  • Tussen Aarschot en Ramsel wordt verkeer in beide richtingen omgeleid via de Madestraat, Hoevenstraat, Begijnendijksesteenweg, Plankenbrug, Sleutelbaan, Mechelbaan en Liersesteenweg (N10). Lokaal bestemmingsverkeer van +3,5 ton is op deze omleidingsroute maar in één richting toegelaten: vanuit Aarschot naar Herselt/Ramsel. 
  • Tussen Herselt en Aarschot is er een omleiding in beide richtingen via de Wolfdonksesteenweg, de Vleminkstraat en de Gijmelsesteenweg. Lokaal bestemmingsverkeer van +3,5 ton is op deze omleidingsroute maar in één richting toegelaten: vanuit Herselt naar Aarschot. Voor doorgaand (zwaar) vrachtverkeer wordt er een omleiding voorzien via de autosnelwegen E313/ E314 (klaverblad Lummen).
    Zie plannetje omleiding voor auto- en vrachtverkeer in bijlage.

Aangepaste dienstregeling voor bussen van De Lijn

Werken aan een (fiets)veiligere Herseltsesteenweg

Wegen en Verkeer plant de herinrichting van de Herseltsesteenweg (N19) in Aarschot, van tankstation Gabriëls tot aan de Kalsterloop, de grens met de provincie Antwerpen. De herinrichting is vooral nodig om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren. De gewestweg wordt veel gebruikt door leerlingen van nabijgelegen scholen Hoogvlieger en de Vrije Basisschool Ourodenberg. Hoewel er een snelheidsbeperking geldt van 50 km per uur, nodigt de weg sommige bestuurders toch uit om sneller te rijden. Daarom is het van belang de drukke gewestweg zo veilig mogelijk in te richten voor zachte weggebruikers

Er komen veilige fietspaden en oversteekplaatsen die voldoende ruimte moeten creëren voor fietsers en voetgangers. Daarnaast komt er aanplanting van verschillende groenstructuren en wordt er aangepaste verlichting voorzien. Het kruispunt met de Oude Mechelsebaan wordt ook volledig opnieuw ingericht. Onder andere een middenberm op de Herseltsesteenweg moet ervoor zorgen dat aan het kruispunt het aantal ongevallen met zachte weggebruikers drastisch vermindert.

Blijf op de hoogte

Meer info kan je steeds terugvinden op www.wegenenverkeer.be/herseltsesteenweg. Heb je nog concrete vragen over de geplande werken? Neem dan contact op met de bereikbaarheidsadviseur via bereikbaar-vlbr@wegenenverkeer.be.