Help vluchtelingen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Ook ons land zal Oekraïners die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld opvangen. De federale overheid vraagt dat ook steden en gemeenten plaatsen voorzien om indien nodig mensen op te vangen.

Hoeveel vluchtelingen er naar België komen en welke ondersteuning er nodig is hier of elders, is niet te voorspellen. De komende dagen verwachten we meer info. Wat we wel al merken, is dat er heel wat solidariteit is in onze warme en gastvrije gemeente is. Heel veel mensen willen helpen!

We lanceren daarom een brede oproep naar de Herseltse bevolking.

Wil je als Herselaar hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen? Een overzicht van de opties, van opvang tot financiële en materiële steun.

Hoe kan je als Herselaar helpen?

Thuis noodopvang bieden

Heb je thuis een plekje vrij om Oekraïners op de vlucht tijdelijk op te vangen? Of heb je een leegstaande vakantiewoning of appartement? Meer info vind je hier

Materiële hulp

De situatie in Oekraïne verandert elke dag en elk uur. Het is momenteel moeilijk in te schatten welke materiële noden er ter plaatse zijn of welke materiële noden de mensen die hier toekomen zullen hebben.

Wil je helpen door lokaal materiaal ter beschikking te stellen voor mensen die net in Herselt zijn toegekomen (bv meubels om een woning in te richten), dan kan je dat alvast hier doorgeven. Indien er een nood ontstaat zullen we je contacteren.

Buddy/begeleiding

Heb je tijd om pas aangekomen mensen op te vangen en mee te begeleiden of spreek je misschien een woordje of net heel vlot Oekraïens? Meld je dan zeker hier! De mogelijkheden zijn eindeloos: van gezelschap of een goed gesprek tot tolken of vertalen. Van iemand wegwijs maken in onze gemeente en regio tot huiswerkbegeleiding of helpen Nederlands leren. 

Financiële hulp bieden

Wil je liever een bedrag storten? Dit kan via onderstaande rekeningnummers:

  • Het Belgisch Consortium 12-12 zamelt geld in voor de slachtoffers uit Oekraïne. Je kan een gift doen via de website 12-12.be
     
  • Het Rode Kruis zamelt geld in om ter plaatse voedsel, water en medicijnen aan te kopen. Een bijdrage storten kan via hun website of op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353, met de mededeling 'Oekraïne'. 
     
  • Artsen zonder Grenzen biedt noodhulp aan in Oekraïne en de buurlanden. Een bijdrage storten kan online of op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060, met de mededeling 'INT'. 

Heb je nog vragen over de situatie in Oekraïne?

Op de informatiewebsite van de federale overheid vind je alle nuttige informatie.

Het doel van de website is om alle informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren. De overheid opent daarnaast ook een informatienummer. 

                               www.info-ukraine.be

                               02/488 88 88