Contactonderzoek en callcentra COVID

Call centra aan de telefoon en contactonderzoekers aan je deur.

Als je positief test op corona of je hebt een hoogrisico-contact gehad met iemand die besmet is, dan krijg je een telefoontje van de Vlaamse contacttracers.

Er zijn ook bellers in je eigen gemeente. Die laatste willen jou en je gezin extra ondersteunen bij eventuele zorgvragen: heb je voldoende voorraad in huis voor de quarantaineperiode, kan iemand boodschappen voor je doen of heb je bepaalde andere hulp nodig? Verder zoeken de Herseltse call-medewerkers ook samen met jou uit waar je die besmetting zou kunnen hebben opgelopen. Niet om iemand in een slecht daglicht te plaatsen, wel om zo snel mogelijk het risico op nog meer besmettingen te kunnen stoppen.

Maar soms is er een fout telefoonnummer doorgegeven of ben je slechthorend en loopt het gesprek moeilijk. Dan komt een field agent aan je deur. In onze regio is dat Jef Cuyvers of één van zijn collega's. Jef: "Ik stel mezelf voor en ik vraag dan of de besmette persoon thuis is en of ik die kan spreken. Ik heb ook een kaartje bij om mezelf te legitimeren. Uiteraard draag ik een mondmasker en ik heb altijd alcoholgel in mijn auto. Zowel voor als na een huisbezoek ontsmet ik mijn handen en de spullen die ik gebruikt heb, want ik ben toch al gauw een uurtje aanwezig in een woning van iemand die positief getest is." Jef neemt dus geen risico en bleef tot nu toe zelf helemaal gezond. Hij vraagt soms ook om een raam open te zetten of om in een grotere ruimte te kunnen zitten als die beschikbaar is, zodat hij afstand kan bewaren.

Maar wat gebeurt er zoal tijdens dat huisbezoek? "Ik heb mijn laptop bij en ik overloop een standaard vragenlijst. Ik check ook even of de mensen goed begrijpen wat de quarantainemaatregelen voor hen betekenen en of ze die kunnen naleven. Vaak zitten mensen zelf ook nog met vragen. Over hertesten bijvoorbeeld, of wanneer ze terug aan het werk of naar school mogen, of iemand met de hond kan gaan wandelen als ze dat zelf niet mogen,…" Gelukkig heeft Jef de nodige contacten zodat hij, als een patiënt dat wil, de hulpvraag kan doorgeven aan bijvoorbeeld de sociale dienst van onze gemeente.

Meer info: www.zorg-en-gezondheid.be