Composteren

Composteren kan je leren

Niet alle GFT-afval is geschikt om te worden gecomposteerd. Gooi nooit grote hoeveelheden van een bepaalde afvalstof tegelijk op de composthoop of in een compostvat. Alleen gras bijvoorbeeld composteert niet, maar in combinatie met verhakseld snoeihout gaat het prima. Streef naar een ideaal mengsel van droge en vochtige afvalstoffen.

Compostbak of -vat kiezen?

Het compostvat (270 l) laat bezitters van een kleine tuin (tot 2 à 400 m²) toe om keukenafval en eerder beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost. De geperforeerde bodemplaat, de donkere kleur van het vat, de bijgeleverde beluchtingstok … het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen.

Beschik je over een grotere tuin, dan kiest je best voor een compostbak (1,2 m x 1,2 m en 1 m hoog). Er zijn tal van kleine en grote compostbakken te koop, maar je hoeft geen vakman te zijn om met gaasdraad of enkele planken er zelf een te maken. Met 2 (of 3) bakken naast elkaar, kan de omzetting (verluchting) eenvoudig gebeuren. Je zet een hoop op in de eerste bak. Na enkele maanden schep je dit materiaal om naar de volgende bak, waar het dan verder kan uitrijpen. In de eerste bak begin je gewoon opnieuw.

Compostvaten en -bakken kan je aankopen in het recyclagepark.

Bedrag

Compostvat: 30 euro
Compostbak: 45 euro