Bike2School

Fietsbeloningsproject

In september 2021 lanceert de gemeente Herselt samen met 13 andere Kempense gemeenten het project Bike2School. Met dit project wil de gemeente duurzame verplaatsingen naar school stimuleren en de lokale economie versterken. 

Lagereschoolkinderen die met de fiets, step of te voet naar school gaan, worden financieel beloond. De verplaatsing worden automatisch geregistreerd via het systeem Buck-e. Een sensor op de fiets, op de step of aan de rugzak registreert de duurzame verplaatsing die kinderen afleggen. In ruil daarvoor verdienen ze digitale munten of bucks die ze kunnen uitgeven bij de handelaars in de gemeente.

Voor de gemeente Herselt is het Bike2School-project de perfecte aanvulling op de vele initiatieven die er al genomen zijn om de schoolomgevingen veiliger te maken en om de CO2-uitstoot in onze gemeente te verminderen.

Doelstellingen

Met het project Bike2School willen de 14 Kempense gemeente volgende doelen realiseren:

  • 40% meer duurzame schoolverplaatsingen
  • jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton
  • 14.000 lagere schoolkinderen bereiken
  • lokale economie versterken

Coördinatie en subsidies

IOK coördineert het project. De gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo nemen deel. Voor dit project ontvangen de projectpartners verschillende subsidies: 300.000 euro subsidies via EFRO Vlaanderen GTI Kempen, 263.780 euro via de subsidie voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolomgevingen van de Vlaamse overheid en 80.000 euro via de provincie Antwerpen (het Europese cofinancieringsfonds en provinciaal traject verkeersveilige gemeente).. De gemeenteraden van de verschillende deelnemende gemeenten stelden de afgelopen weken het buck-e systeem van Fairville aan om de nodige hard- en software voor dit project te leveren.