Amazonekunst in de Mixx

  • donderdag 1 december 2022 tot zaterdag 31 december 2022
De schilders van de Neo-Amazonische stijl uit Peru combineren een vaak exacte weergave van de natuur in het regenwoud met de rijke symboliek van de indianenstammen. De inheemse bevolking van de Amazone in Equador en Peru en O Brazilië delen een cosmovisie, hun visie op de Aarde en het Heelal, die zeer rijk is aan symboliek. In die symboliek spelen de hemellichamen, hemelse sferen, planten en dieren van de Amazone, lichtwezens en hun traditionele medicijnman een rol. Naast deze visionaire kunst maken de schilders realistische schilderijen van het regenwoud waarvan er verschillende te zien zijn. Er zijn werken van 22 vertegenwoordigers van de stijl waaronder van de filantropische oprichter van de kunstschool die in 2009 is overleden.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Picaflores.org en de opbrengst komt ten goede aan een co-creatie project voor de inheemse bevolking van de Cerrado in Brazilië. De Cerrado is een 45 miljoen jaar oud ecosysteem in Brazilië ter grootte van West Europa dat bedreigd is.
Op vrijdag 2 dec 19u30 is de vernissage/ opening met een persoonlijk verhaal van Luc Vankrunkelsven over de Cerrado met een selectie van foto’s van zijn reizen in het gebied. Luc (Abdij van Averbode) heeft een belangrijk deel van zijn leven besteed aan de bewustwording rond de Cerrado en het uitwerken en uitdragen van oplossingen.

Sinds het begin van 2019 zijn er 20 tentoonstellingen in 4 landen georganiseerd waarbij de Mixx in Herselt jaarlijks de stabiele factor en thuisbasis is voor de Regenwoud-exposities.

In november 2021 bracht de cultureel attaché van de EU-ambassade van Peru, de heer Alfredo Fortes, een bezoek aan de tentoonstelling. De betrokkenheid van de EU-ambassade heeft geleid tot een grote expositie in Brussel en Den Haag dit jaar waarbij 15 ambassadeurs aanwezig waren.

U kunt de tentoonstelling t/m za 31 december bezoeken tijdens de openingsuren van de Mixx (7 dagen per week).
Info/rondleiding met UV-lamp op woensdagmiddag/avond, vrijdagavond en zaterdagmiddag en na afspraak via Info@Tonkiry.org of 0468-243419 (www.Tonkiry.org). Groepen en scholen ook welkom.

Locatie

VTC de Mixx
Asbroek 1 , 2230 Herselt

Organisatie

Picaflores.org
Guido Gezellestraat, 9 , 2260 Westerlo