Behaag onze Kempen! 

Ook dit najaar loopt in onze gemeente de actie ‘Behaag onze Kempen!’. Organisatoren zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 26 Kempense gemeentebesturen, waaronder Herselt. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan in de periode september-oktober ook plantgoed aankopen via de actie.

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok.

Al eens gedacht aan een gemengde haag?
Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect. Een gemengde haag kan je (plaatselijk) laten uitgroeien tot een heg. Of je kan ze, net als een klassieke (haag)beukenhaag, strak scheren.

Aanbod
De organisatoren van de actie ‘Behaag onze Kempen’ bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin. (op bestelformulier aangeduid met een J).
De organisatoren kiezen waar mogelijk voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

Hoe bestellen?

Afhalen plantgoed
Het bestelde plantgoed dien je zelf af te halen op zaterdag 18 november tussen 9.30 en 11.30 uur aan de gemeentelijke werkplaats, Vest 1.

Meer info
Bezoek de website www.iok.be/bok, kom de infobrochure inkijken bij de milieudienst of neem contact op via behaag.onze.kempen@iok.be.